top of page

Stigcykling med barn

Alla vill väl introducera sina barn till den idrott de själva brinner för? Så även jag. Några gånger har jag redan cyklat med barnen i skogen, både på vintern och sommaren. För det mesta har de tyckt att det varit roligt, men ibland har jag fått ge upp och ta cykelvägen hem istället.


Dottern, som snart är nio år, har till och med hängt med på tävling ett par gånger. Hon är också den av våra barn som visar större intresse för att cykla i skogen. I sonens försvar bör sägas att han fyller sju i sommar, så han ligger ju några år efter sin syster.


För en och en halv vecka sedan ordnade terrängcykel-föreningen en cykeldag på Öjberget i Vasa, och en XCO-tävling i samband med det. Cykelaffären från Seinäjoki hade med en 24 tums framdämpad cykel att prova och dottern cyklade runt på den mest hela dagen. Hon försökte också fråga om hon fick låna den till tävlingen, men hon fick nöja sig med sin egen Islabike, utan dämpning.


Nu i helgen när vi var till Seinäjoki på FM i cykel-orientering var vi även en sväng via Cycli (cykelaffären) och köpte en ny cykel åt henne. Visst känns det som mycket pengar på en barncykel, men jag räknar med att sonen kan få ärva och att det ännu finns något återförsäljningsvärde kvar efter det.


Igår blev det sedan en premiärtur på stig med den nya cykeln. Måste säga att det gick över förväntan. Även om jag själv vet hur stor skillnad det var för mig, så var jag förvånad igår. Hon rullade över det mesta. Flera ställen funderade jag på om jag skulle säga att det här kan vara besvärligt, men lät oftast bli, och lätt kom hon efter. En enorm skillnad jämfört med de tidigare gångerna. Antagligen är det kombinationen av tjockare däck (24x2.8") och dämpning fram.


Vi cyklade i 55 minuter och över 9 kilometer längs sand, grus och många av mina favoritstigar. Kommer att bli roligt att få sällskap ut på länk ibland. Kanske det blir någon tävling för oss båda även i år.


Nu är det bara följande barn som också önskar sig ny cykel. Tänkte jag först ska prova med bredare däck åt honom och se om det redan det ger en bättre upplevelse för honom, så vi alla kan njuta av att cykla i skogen. Just nu ser det ut som om han mest skumpar om kring som en pingisboll då vi cyklar på stigar.

bottom of page