top of page

Cykelpenla till jobbet inom Vasa Stad

Det kommer att bli en hel del cykling till och från jobb i år, har jag på känn. Dels har jag konstaterat att det går fortare med cykel än med bil, dels har man påbörjat ett massivt vägarbetsprojekt på min arbetsväg. Vägarbetet kommer att pågå i närmare två år, och då det bor omkring 10.000 invånare som ska genom samma vägarbete (förutom skol- och dagisbarn), så kommer trycket på den alternativa rutten att bli väldigt stort.

Vasa stad har det senaste året försökt gå in för att förbättra cykelmöjligheterna för invånarna. Det har arrangerats olika evenemang, t.ex. cykelbrunchen som arrangerades i våras, och man har utökat cykelparkeringsplatserna i centrum av staden. Invid Brändö bro har man även en mätare som räknar hur många cyklister som cyklar över bron dagligen. I morse då jag cyklade förbi (en liten omväg till jobbet) var det ännu bara 317 som hade passerat, men sedan den installerades i maj har det cyklat nästan 75.000 cyklister förbi där.


cykelpenlda

I och med vägarbetet känns det lite som om staden använder både käpp (vägarbetet) och morot (cykelparkering o.dyl.) för att få invånarna att cykla till jobbet. Inte mig emot. Speciellt inte om vädet är som det var i morse. I vår familj cyklade tre av fyra familjemedlemmar. Dottern själv till skolan, medan jag följde lillebror till förskolan och fortsatte till jobbet. Maken jobbar idag hemifrån och behövde inte åka någonstans alls.

bottom of page