top of page

40 dagar till säsongstart

Säsongstarten börjar närmar närma sig. 40 dagar tills medeldistans- och stafett FM i cykelorientering avgörs i Seinäjoki. FM arrangeras i år nästan en månad tidigare än vanligt (mitten av juni) och som första tävling för säsongen. Lite pang på direkt, alltså.


Känns lite konstigt att börja direkt med FM, utan att ha fått känna av formen innan. Vanligtvis brukar Hiiltomiehet arrangera vårtävling i maj, där det går att testa formen. Nu får jag försöka hitta någon träning att köra innan. Epsu (Eteläpohjanmaan Pyöräsuunnistus) brukar ha träningar en gång i månaden, men deras tidtabell är ännu öppen.


I år har jag ändå tränat på bättre än förra året. Det känns bra i kroppen, både då jag cyklar och springer. Än så länge har det dock varit grundträning. Så småningom börjar fartträningen och då får jag hoppas att grunden är tillräckligt stabil för att börja köra hårt. Kan knappt vänta. Även om jag vet att de där hårda passen är plågsamma och jobbiga, så är det också dom som ger resultat till slut. Börjar tröttna på långsamt och länge, vill cykla och springa fort, men det kommer.


Ännu denna vecka är det mängd och grundträning som gäller. Förra veckan var det lite svårt att få ihop timmarna, då hela helgen tillbringades i simhallen på tävlingar. Hann med en kort lunchlänk på lördagen medan det var paus i programmet. På söndagen blev det kort morgonlänk (hade räknat tidtabellen fel och borde ha startat tidigare) och en kvällslänk medan sonen spelade fotboll. Hade lite känningar av täppthet och rinnande näsa och hade svårt att avgöra om det berodde på de många timmarna i simhallen, allergi eller en förkylning på väg. Höll mig därför till låg puls och fart.


Igår drog jag iväg på arbetsresa. Först två dagar i Helsingfors på skolning och ikväll bär det av vidare till England. Tömde huvudet efter skolningen med en lång löprunda ( längsta på länge) och var riktigt nöjd att jag orkade hela den planerade rutten och var ändå relativt fräsch idag. Hade väntat mig att vakna till snöstorm i morse så hade planerat in ett styrkepass i hotellets gym till idag. Höll mig till det även om vädret var bra.


I morgon vaknar jag upp på den Engelska landsbygden, så då blir det förhoppningsvis en morgonlänk, om jag bara kommer fram någorlunda i tid ikväll. För mig finns det både fördelar och nackdelar med arbetsresor. Plötsligt behöver jag bara ta mig själv i beaktande på kvällar och mornar, inga barn som behöver hjälp åt något håll. Samtidigt gör tidsskillnaden att jag är vaken rätt tidigt och hinner oftast träna på morgonen innan jobbet börjar. Ibland hinner jag även med ett kvällspass också om jag bara orkar efter arbetsdagen. Nackdelen är tyvärr att det går åt tid till att resa också. Förhoppningsvis får jag ihop rätt bra med träning under veckan så att jag kan göra annat med familjen i helgen sen då jag kommer hem.


Med siktet inställt på en härlig cykelsäsong, ska jag göra mitt bästa för att finslipa formen inför vårens första tävlingar. Sen får vi se hur långt det räcker.

bottom of page