top of page

Mängder av vindfall i skogen

Natten mellan nyårsdagen och onsdagen blåste det en ordentlig storm längs den Finländska kusten. I Vasa mättes vindstyrkor på över 30 m/s i vindbyarna. Givetvis orsakade detta en hel del omkullfallna träd. Många hushåll var utan ström i mer än två dygn medan elbolagens anställda röjde ellinjerna från vindfall.


Stormen orsakade väldigt stora skador på skogen och på många håll räknar man ännu vindfall och stormskador. Detta har ju även en effekt på alla de som rör sig i skogen, både traillöpare, terrängcyklister och vanliga friluftsaktiviteter. Veckoslutet efter stormen var jag ut på en löplänk med pannlampa, mest för att kolla läget. Bättre träning hade det antagligen varit att bara springa längs cykelvägarna, men jag ville få en uppfattning om hur och var det går att cykla. Det var ganska illa.


Vindfall ligger över de flesta stigar. Samtidigt har många på talko röjt stigar fria. Här i Vasa har även några skidspår drabbats, men nu är äntligen även spåret här i Gerby öppet.

Den nybildade terrängcykelföreningen Trail Riders Vaasa har även hjälpt till att röja. Förra helgen deltog några av medlemmarna i Vaasan Latu föreningens talko vid Molnträsket och röjde där ganska stort område. Denna helgen fortsätter talkot, även om det är ganska kallt. Verkar som om det främst är cykelföreningen som är ute med motorsåg denna helg. Jag bör väl påpeka att vi gör detta med tillstånd, man får inte hur som helst såga och röja utan behöver markägarens tillstånd.

Så småningom blir stigarna fria igen. Igår då jag själv var ut här i Gerby-Västervik-området var redan de flesta stigarna fria. Endast på två ställen behövde jag ändra vägval eller lyfta cykeln över vindfall. Jag är så tacksam över att det finns aktiva som är villiga att offra sin fritid så att vi andra kan njuta av fria stigar. Jag skulle gärna själv hjälpa till, men resten av den här dagen kommer jag att tillbringa i simhallen på dotterns simtävlingar.bottom of page