top of page

Tävlingsförberedelser

I morgon är det dags för FM i cykelorientering på ultralång distans. Distansen är ny för i år och helt ärligt känns det lite skrämmande. Annars skulle det knappsast vara det, jag har cyklat långt förr, men med tanke på den hetta som vi haft den senaste veckan, kan det bli ganska tufft. Idag har jag suttit fem timmar i bil mellan Pargas och Suonenjoki, där tävlingarna hålls, och kört genom tre ordentliga regnskurar, så jag hoppas att det är lite svalare i morgon.


Som en del av förberedelserna cyklade jag ihop med syrran igår. Mitt på dagen. I 29 graders värme. Efter en semestervecka i Helsingfors och Estland med familjen, behövde jag en liten genomkörare, helst på cykel. Syrran var genast med, så strax efter klockan ett laddade jag vätskeryggsäcken och så cyklade vi iväg. Jag behövde testa hur långt vätskan i ryggsäcken räcker, samt vänja kroppen vid träning i värmen.


Vi cyklade först runt längs skidspårsbottnet i Finby, provade den del som mer sällan används och oftast är överväxt, men med den torra sommar vi har haft, så var gräset inte så långt. Det blev en riktigt rolig cykling med några roliga nerförsbackar.


Därefter blev det en sväng till det som kallas Skarpdal och via Malmnäs hem. På väg upp på jordavstjälpningsplatsen behövde vi passera en vägbom, där jag gjorde en ordentlig felbedömning. Kände nog att jag hade för hög växel och borde växla ner eller stiga av, för stigen runt bommen var ganska snäv. Men ibland gör man inte som man borde och det slutade med skrubbsår på vänster knä och armbåge. Lite dumt så nära inpå tävling.

Skrapsår på knäna

Efter en dryg timme började jag ha svårt att konsentrera mig och cyklade tekniskt riktigt dåligt. Jag hade bara vatten i min vätskerygga och det började märkas. Fick lite sportdryck av syrran och efter en stund började det kännas bättre, men vi hade redan bestämt oss för att svänga hemåt. När jag kom hem märkte jag att jag hade haft en påse sportdryckspulver med i väskan. Hade kanske varit smartare om jag hade märkt det tidigare och blandat ut det med det vatten jag hade med mig.


vätskeryggsäck och sportdryckspulver

Konstaterade hemma att vätskeryggsäcken räcker ungefär en och en halv timme, alltså behöver jag ha en flaska också med. I min klass mäter banan enligt det kortaste vägvalet ca 33 km. Det kommer alltså att bli mist två timmar på cykel. Frågan är hur hårt jag ska starta? Vilken fart är lämplig för att orka hela vägen, men ändå hålla tillräckligt hög fart för att kämpa om medalj? Det blir gemensam start med det som inom orienteringen kallas för gaffling. Det betyder att vissa kontroller är samma och däremellan har vi olika kontroller, sedan cyklar eller springer man två (eller flera) slingor, så att alla vid målgång har cyklat samma kontrollavstånd.


Om inte annat, så kommer det att bli en intressant tävling i morgon. Och två timmars cykelorientering.

bottom of page