top of page

Nästan en halvdag på cykel

Lördag inleds hos oss oftast med simskola och simträning för barnen, så då ska vi vara färdiga vid bassängen klockan åtta på morgonen. Denna helg hade dottern skola nio till tolv, medan sonen fortfarande var hos farmor. Äntligen skulle jag ha tid för ett ordentligt långpass.


Vinkade av dottern på trappan (hon envisades med att cykla själv till skolan), packade ryggsäcken och pumpade mitt trilskande bakdäck. Målet för förmiddagen var Öjberget, den enda större backen i området kring Vasa. Förutom slalombacke och skidspår på vintern, finns där några downhill-rutter och en xc-bana. Eller egentligen finns det några varianter av en xc-bana. En variant av banan körde jag för två år sedan, då jag ställde upp i distriktsmästerskapen, och nu på söndag tävlade mann på en annan variant av banan. Tyvärr kunde jag inte delta på söndagen, men det var delvis därför jag var dit på lördagen.


Vitsippor

Det blir en hel del transportsträckor för mig att cykla till Öjberget, men med tanke på det fina vädret var det bara skönt. Körde en skogsslinga då jag cyklade över Vasklot. Redan här kände jag att bakdäcket verkade oroväckande tomt. Stannade och pumpade i lite med min lilla medhavda pump. Fortsatte över Myrgrundsbron och där börjar egentligen stigcyklingen. Riktigt rolig stigcykling, bara avbruten av korta snuttar med sandväg. Om man vill kan man här cykla ganska fort och sedan återhämta sig längs sandvägen. Idag hade jag inte bråttom. Samtidigt var jag lite fundersam över mitt bakdäck.


läckande däck

På den andra sandvägen konstaterade jag att ännu mera luft hade gått ur. Problemet med däcket är att jag böt till slanglöst för någon vecka sedan. Efteråt konstaterade jag att just den typen av däck jag har inte riktigt var slaglös-kompatibla (trodde att alla var det i dagens läge), men att det borde gå att få att fungera. Tyvärr läcker det tydligen ännu nånstans. Efter att ha pumpat en stund för hand, kom jag på att jag har en kompis som bor rätt nära. Cyklade dit och fick förutom luft i däcket en trevlig pratstund.


På Öjberget körde jag sedan den färdigt utmärkta xc-banan. Början vara samma som jag cyklat tidigare, och ganska teknisk. Medan två tredje delar ungefär vara mera fysiskt tungt. Roligt ändå, och väldigt synd jag inte kan delta på söndag.


Äppellunden

Efteåt provade jag lite på en ny downhill-stig. Fegade ur på två ställen. Träffade också på en kollegas kompis och han gav mig lite tips, och plötsligt vågade jag även köra de där dropen som först kändes ganska läskiga. Tyvärr hann jag inte prova så många gånger, då jag behövde vara hemma i tid för när dottern kom från skolan. Men senare i sommar ska jag definitivt prova igen, och då ta bilen dit, så jag hinner cykla längre. Nu tog det över en och en halvtimme bara att cykla dit och tillbaka.

bottom of page